Keuzestress bij het doen van aankopen is iets waar veel mensen mee te maken krijgen, of het nu gaat om grote of kleine aankopen. Het leidt soms tot twijfel, onzekerheid en zelfs spijt na het doen van een aankoop. Eigenlijk is het ook niet gek, want we maken zo’n 35.000 keuzes per dag. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die kunnen helpen bij het verminderen van keuzestress en het nemen van betere beslissingen bij het doen van aankopen. Hier leggen we je uit wat je kunt doen.
Beperk de keuze in stapjes
Er is tegenwoordig zoveel keus dat dit de keuzestress in de loop van jaren ook heeft vergroot. De eerste taak die je daardoor hebt is de taak – het kiezen- in kleine stukken op te delen. Door de beslissing in kleinere stappen te verdelen, kun je het aantal opties beperken en gemakkelijker een weloverwogen beslissing nemen.
Zie het desnoods voor je zoals bij het menu bij sites zoals bol.com. Hierbij is het zo dat je bijvoorbeeld bij schoenen eerst kiest voor het merk, dan de kleur en dan nog eventueel het materiaal. Op die manier verklein je stapje voor stapje de keuze voor jezelf. Bij een vermont luxe badkamermeubel kijk je weer naar andere criteria zoals kleur, vormgeving en de afmetingen.
Functionaliteit
Een andere methode is om eerst naar de functionaliteit te kijken. Waarom wil je bijvoorbeeld schoenen kopen? Is dat om hard te lopen, te wandelen of om er mooi uit te zien op een feestje? Het kan van alles zijn. Vervolgens kun je kijken wat voor soort schoenen daarvoor wel of niet geschikt zijn. Door dit te doen beperk je ook het keuze aanbod.
Niet te kritisch zijn of toch wel?
Goed genoeg is ook goed. Soms lijkt de perfecte keuze niet te bestaan, soms betekent dit dat je het product eigenlijk helemaal niet hoeft te hebben. Het kan ook zijn dat je te perfectionistisch bent. Is dit laatste het geval? Dan kan het helpen om een bepaalde mate van flexibiliteit te hebben bij het doen van aankopen. Het kan dan handig zijn om te beslissen welke criteria het belangrijkst zijn en welke minder belangrijk, zodat je de best mogelijke keuze kunt maken. Het is mogelijk dat wat je in je hoofd hebt wel datgene is wat je echt wilt, maar dat het niet bestaat. Dan kun je ook nog overwegen om het te laten maken.
Kleine aankopen versus grote aankopen
Bij kleine aankopen kun je kijken naar wat je ermee wilt. Stel je bent in de supermarkt en je wilt eten voor die avond halen. Dan kun je twijfelen tussen bijvoorbeeld heel veel soorten pizza of je kiest voor pizzadeeg en haalt de overige ingrediënten los erbij. De eerste handige vraag is dan: waarom wil ik pizza. Als gebruiksgemak in de top 2 van wensen zit, dan valt bijvoorbeeld zelf een pizza samenstellen al af. Dat maakt de keuze alweer kleiner.
Bij grote (meer consequenties) aankopen is het belangrijker dat je de juiste keuze maakt. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen? Doe dat dan nooit overhaast: slaap er minimaal een nachtje over. Zet de nadelen en voordelen op papier. Stel je voor hoe het is als je er al woont. Vaak ervaar je met zo’n visualisatie beter of het een juiste keuze is. Ga niet alleen af op je hart of je verstand. Je hebt beide nodig: pas als je hart en je verstand op één lijn zijn, dan is de kans het grootste op een goede beslissing.
Liefs, Shannon ♥
Volg je mij eigenlijk al op Instagram? Klik hier om dat te doen!
*Dit artikel bevat content en/of product(en) die ter beschikking zijn gesteld door een bedrijf of merk.
Geef een reactie