Ga je een hapje buiten de deur eten? Dan bestel je er misschien een glaasje wijn bij. Omdat wijn veel gedronken wordt bij het eten, hebben de meeste restaurants een behoorlijke wijnkaart. Dit maakt het er niet makkelijker op om een wijn te kiezen. Worstel je hier elke keer weer mee? Lees dan vooral verder! In deze tekst hebben wij namelijk veelgemaakte fouten bij het bestellen van wijn in een restaurant uitgelicht. Hopelijk helpt dit je om voortaan de juiste keuze(s) te maken.
1. Wijn bestellen voordat je weet wat er op het menu staat
Als je in een restaurant aan tafel zit, duurt het vaak niet lang voor er iemand komt om te vragen of je iets wilt drinken. Sommige mensen hebben er een handje van om direct een wijntje te bestellen. Wacht hier liever mee tot je het menu gezien hebt. Veel restaurants hebben namelijk combinaties van wijn en spijs gemaakt.
Heeft het restaurant waar je een hapje gaat eten wijn-spijscombinaties samengesteld? Dan volgt er vaak een toelichting bij het menu. Ze vertellen je welke wijn lekker smaakt bij welke gerechten. Soms wordt dit zelfs bij de verschillende gerechten op de menukaart vermeld. Ga je mee in het ‘advies’? Dan ben je verzekerd van een wijn die uitstekend matcht met het eten dat je bestelt.
2. Standaard voor de bekende wijnen kiezen
Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Bordeaux en Malbec zijn stuk voor stuk populaire wijnen. Ben je gek op één van deze wijnen en staan ze op de drankkaart van het restaurant waar je uit eten bent? Dan heb je misschien de neiging om je favoriete wijn te bestellen. Hier valt wat voor te zeggen, maar toch is het niet altijd de beste keuze om standaard voor de bekende wijnen te kiezen. De minder bekende wijnen kunnen namelijk veel beter smaken bij de gerechten.
Wat voor de namen van de wijnen geldt, geldt eigenlijk ook voor de regio’s. Sommige mensen hebben er een handje van om wijn uit bekende wijnregio’s te bestellen, zoals Loire, Provence, Rhône, Toscane, Piemonte of Chianti. Het kan alleen hartstikke lekker zijn om ook eens een wijn uit een minder bekende regio te proberen als je uit eten bent. Je hoeft er immers niet direct een hele fles van te bestellen, waardoor je de wijn kunt proeven.
3. Goedkope wijnen links laten liggen
Sommige mensen denken dat een goedkope wijn minder lekker is dan een duurdere. Daarom kies je in een restaurant misschien liever voor een duurder wijntje. Toch is het niet verstandig om goedkope wijn altijd links te laten liggen. Deze kan namelijk prima smaken in combinatie met het eten dat je besteld hebt.
In plaats van de goedkoopste wijn bestel je misschien de op één na goedkoopste. Dit lijkt op het eerste gezicht een goede keuze, maar is het eigenlijk niet. Op deze wijn verdient een restaurant in verhouding namelijk het meest. Heb je niet al te veel te besteden, maar wil je wel een wijntje drinken? Kies dan voor de goedkoopste.
LIEFS, SHANNON ♥
Geef een reactie